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1. März 2012

Pilzsoße / Mushroom Gravy





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Ok, bevor jemand etwas sagt: Ja ich esse Bratensoße mit Roggenbrot. Leckerem, saftigen Roggenbrot mit dunkler, knackiger Kruste.Hmmm!
Manchmal überkommen mich diese Kindheitserinnerungen eben. Da ich jetzt aber älter geworden bin und Bratensoße aus Fleischfonds nicht mehr auf meinem Speiseplan steht, musste ein vegetarisches oder auch veganes Rezept her. Um das ganze ein bisschen aufzupeppen, sind Champignons Bestandteil meiner Bratensoße. Schließlich weiß ich jetzt, dass Knallpilze nicht wirklich existieren und nur eine Erfindung von Otfried Preußler sind(Räuber Hotzenplotz-Leser da draußen?).
Ich habe braune Champignons genommen, weil sie etwas aromatischer sind, als die weißen.
Die Soße schmeckt auch super über Couscous, zu den klassischen Klößen mit Rotkraut, über Semmelknödeln oder zu einem veganen Braten. Dazu einen grünen Salat. Am liebsten Rapunzelsalat.
Guten Appetit.

Zutaten:
1 Tl Olivenöl
300g braune Champignons, in Scheiben geschnitten
1/2 große rote Zwiebel oder 1 kleine, gehackt
1 El Shoyu
2 El Hefeflocken
250ml Gemüsebrühe
1/2 El Speisestärke+1El Wasser
1 Tl getrockneten Thymian
Pfeffer, Salz nach Geschmack

Das Öl in einer beschichteten Pfanne erhitzen und die Zwiebel darin glasig dünsten.
Dann die Champignons dazu geben und 10 Minuten braten.
Nun die Pilze mit Pfeffer, Shoyu, Hefeflocken und Thymian würzen.
Die Speisestärke in einer Tasse mit dem El Wasser glatt rühren.
Die Gemüsebrühe zu den Pilzen geben und die angerührte Speisestärke mit einem Schneebesen einrühren. Alles aufkochen lassen, so dass die Soße eindickt.
Servieren und genießen.





Happs und weg
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There is something about gravy that always reminds me of Christmas. And we have gravy with dumplings and red cabbage every single year on December 26th.
To say I like Christmas would be an understatement. I LOVE, no I adore Christmas.
Since I love Christmas I also love gravy, you got that now.
But (tasty) vegetarian gravy is hard to find. Of course, there is instant (vegetarian) stuff but let's be honest: It taste meh and consists of ....Bla. Yup. Sorry Mum.
Eating at German restaurants gets really annoying sometimes also because all there is to eat is meat with meat or meat and meat. That's pushing it a bit, but every single time I ordered "the sides"
(Dumplings or so called Klöße, and veggies) because "hello waitress I am vegetarian (!)" , I got my veggies and dumplings drenched in gravy based on meat stock. Buh. Major blowdown.
Some things just never get right.
That's why I found myself on a mission to create a tasty, yet healthy gravy that I could literally eat with a spoon. Or use as a dip for old fashioned rye bread (my favorite!).
Feel free to serve it with whatever you desire. Mashed potatoes with gravy anyone?

Ingredients:

1 tsp olive oil
300g brown mushrooms, sliced
1/2 large red onion, or one small, minced
1 Tbsp shoyu
2 Tbsp nutritional yeast
250ml vegetable stock
1/2 Tbsp cornstarch + 1 Tbsp cold water
1 tsp dried thyme
Salt and pepper to taste

In a pan heat olive oil and cook onion until translucent.
Add the mushrooms and cook for approximately 10 minutes on medium heat. Do not season yet.
After ten minutes of cooking, season with pepper, shoyu, nutritional yeast and thyme.
In a small cup mix cornstrach and water. Stir thoroughly until all lumps are gone.
Now add vegetable stock to the pan. Slowly pour in the cornstarch-water mixture. Stir constantly with a wisk to avoid lumps.
Bring liqiuid to a boil and simmer for 1-2 minutes until the sauce thickens.
Serve and enjoy!




Mmmm...


And it's gone.

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